V soboto, 17. 06. 2017, smo se člani planinskega krožka podali na Stražo nad Bledom. Straža je vrh z najlepšim razgledom nad obalo Blejskega jezera. V zimskem času je tu smučišče, v poletnem času pa sankanje in pustolovski park. Straža je zaščitena kot naravna znamenitost.

Na Stražo smo se podali po “Riklijevi fitnes promenadi”. Pot  se imenuje po Arnoldu Rikliju, Švicarju, ki je ves bolan v drugi polovici 19. stoletja prišel na Bled in se tam pozdravil. Bil je tako navdušen, da je na Bledu razvil vrhunsko evropsko središče za premagovanje bolezni in utrjevanje zdravja, naravni zdravilni zavod. Zdravljenje je temeljilo na kopanju v hladni vodi, sončenju in sprehajanju. Za Riklija so bili namreč voda, sonce in zrak vir zdravja.

Pot je dokaj zložna in na več mestih zelo razgledna. Tako smo se brez večjega napora vzpenjali po njej, obenem pa tudi krepili moč mišic in razvijali spretnosti na postavljenih orodjih iz lesa, ki smo jih srečevali ob poti. Na vrhu smo pomalicali, se odpočili in z zanimanjem opazovali pogumneže, ki so se s sankami spustili po umetni sankaški progi.

Nato smo se podali v dolino. Med potjo smo srečali ovce, ki so se pasle na travniku in se kar hitro pred našimi radovednimi pogledi skrile v bližnji gozdiček. Potem pa smo se spustili do jezera in se sprehodili ob njegovi obali do Velike Zake, kjer smo zaplavali in se ohladili v jezeru. Čakal nas je samo še zadnji del našega pohoda, od Velike Zake preko Male Zake do centra Bleda. Tam pa v slaščičarno na znane blejske kremšnite in druge sladice.

Kar prekmalu je nastopil čas, ko smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Ljubljano in si rekli, da bomo sem še prišli, morda spet že ob koncu prihodnjega šolskega leta.

 

Zapisala: Mateja Novoselič, prof. pedagogike

Fotografije: Sonja Pleško, prof. razrednega pouka

 

(Obiskano 134 krat, današnjih obiskov 1)