Na lepo sončno soboto smo se odpravili na Kokoš. Z vrha, ki se nahaja južno od Lokavskega polja ter, ki meji med Slovenijo in Italijo, se nam odpre lep razgled predvsem proti jugu, kjer lahko vidimo okoliško gričevje.

Kot zanimivost. Ime Kokoška je dobila po nesporazumu domačinov. Prvotno naj bi se hrib imenoval Golina (hrib je vsaj z južne strani res na pol gol), Italijani pa naj bi potem zaradi podobnega zvena besede to prevedli v Gallina, kar po njihovo res pomeni Kokoš. Slovenci naj bi potem sčasoma pozabil na prvotno ime in tudi sami začeli imenovati goro Kokoš, ki pa naj bi jo Italijani potem ko se je ta beseda že prijela med tamkaj večinskimi Slovenci, popačili v Cocusso.

Učenci so po poti zelo uživali, saj je razgibana, lahko premagljiva, gozdna, kjer so opazovali drevesa, listje, pobirali kamne. Že po uri in pol smo bili na vrhu, kjer nas je pričakal čudovit razgled. Posedli smo se in pojedli malico. Nekateri so si privoščili klobaso, drugi le štrudelj, marsikdo pa domač sendvič, ki ga je prinesel s seboj. Na vrhu so učenci imeli ogromno prostega časa, ki so ga maksimalno izkoristili za prosto igro. Na koncu pa smo poiskali še skrite zaklade, ter se vrnili v dolino.

Izlet je bil res zanimiv, sproščujoč, na katerem smo vsi zelo uživali.

Marjana Grabnar

(Obiskano 205 krat, današnjih obiskov 1)