V veselje mi je, da lahko poročam o uspešnem nastopu šahistov šole na letošnjem področnem ekipnem prvenstvu v šahu.

Področno osnovnošolsko ekipno prvenstvo v šahu za starostne kategorije do 12 in do 15 let je potekalo v popoldanskem času ta petek, 1 . aprila na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Tekmovanje je potekalo ločeno za fante in dekleta, ki pa so lahko nastopile v fantovski ekipi ustrezne starosti. Ekipe so bile sestavljene iz štirih igralcev/-lk in ene rezerve, vsak igralec je za posamezno partijo imel na razpolago 13 minut z dodatkom 2 sekund po vsaki potezi.

Na šoli smo zaradi krize s COVID-19, ki je ohromela, med ostalim, tudi delovanje šahovskega krožka, uspeli sestaviti le ekipo fantje do 15 let, v kateri je nastopilo tudi eno dekle. Fantje so bili šahovsko tekmovalno aktivni nazadnje pred dvemi ali več leti, le Margareta se je individualno izobraževala zadnja pol leta. Na tekmovanje smo se skupaj pripravljali le na dveh srečanjih. Glavni problem je bil kako določiti vrstni red za nastop izmed dokaj izenano peterico. Najtežje breme nastopanja na prvi deski je prevzel Jan Mencin, 9. razred.

Med sedmimi ekipami je ekipa šole zasedla drugo mesto, kar je še omogočilo uvrstitev na državno osnovnošolsko ekipno prvenstvo, ki bo v kratkem, že v soboto, 9. marca, na Ptuju. Osnovni kriterij za uvrstitev so bile meč točke, po katem smo prehiteli na koncu tretjeuvrščeno OŠ Janka Modra, gostiteljico prvenstva, ki je na 1. deski imela tudi najboljšega igralca prvenstva.

Prvouvrščena je brez prave konkurence bila OŠ Miška Kranjca, z odlično zasedbo na vseh deskah.

Naši pa so po vrsti dosegli naslednje:

– Na 1. deski Jan Mencin 3 točke iz 6 iger.

– Na 2. deski Margareta Premk, 8. razred, 4 točke iz 6 iger.

– Na 3. deski Miha Vodičar, 6. razred, 4 točke iz 6 iger. Eno dobro vodeno partijo je izgubil v časovni stiski.

– Na 4. deski Mavricij Mark Kuzmin, 8. razred, 5 točk iz 6 iger. Svoj odličen rezultat bi lahko še izboljšal, če ne bi v popolnoma dobljeni poziciji patiral enega izmed nasprotnikov.

– Rezerva Aljaž Berginc, 7. razred, na tem prvenstvu sploh ni okusil boja, ostali so igrali dobro in zavzeto, tako da ni bilo potrebe po menjavi.

Ekipa je težke trenutke preživljala le v prvem krogu, ko so igrali proti na koncu prepričljivim zmagovalcem in je le Mavricij iztržil remi. Nato pa so se razigrali in nobenega dvoboja več niso izgubili.

Za zavzetost in uspeh zaslužijo vse pohvale.

Pripravil Marjan Butala, šahovski mentor

(Obiskano 137 krat, današnjih obiskov 1)