MEDNARODNI PROJEKT Erasmus+ WATCH (WorkdiscussionApproach in primaryschoolsTeachersobserveChildren)
Mednarodni projektni sestanek v Italiji - November 2017

V  okviru  Erasmus+ projekta smo se od 15. do 19. novembra 2017 udeležili prvega mednarodnega projektnega sestanka v Italiji, v mestu Ercolano. Cilj projekta WATCH (WorkdiscussionApproach in primaryschoolsTeachersobserveChildren) je z izvajanjem metode diskusije (WorkDiscussion) podpreti učitelje pri razumevanju in razvoju učencev. Osnovna šola Vič v projektu sodeluje z osnovnimi šolami iz treh držav: Italije, Romunije in Estonije ter s koordinatorsko organizacijo EduLab iz Italije.

Work Discussion metoda je uveljavljena metoda, ki se je začela v Veliki Britaniji  na kliniki Tavistock v Londonu. Bogate izkušnje uporabe te metode na različnih področjih življenja so se začele širiti po Evropi, mednarodna konferenca pa je lansko leto potekala na Dunaju. OŠ Vič bo prva šola v Sloveniji, ki se bo lotila te metode.

Prvo srečanje je potekalo v mestu Ercolano na šoli Ercolano 5 lovino Scotellaro, kjer so nam učenci pripravili bogat program dobrodošlice. Razkazali so nam prostore šole, razložili šolski sistem ter nas povabili k učni uri.

Koordinatorska organizacija EduLabje pripravila izobraževanjeo metodi WorkDiscussion. Gostujoča šola je z nami delila izkušnje izvajanja metode Work Discussion. Metodo smo ob vodenju strokovnjakov iz omenjene organizacije tudi preizkusili. Na uvodnem projektnem sestanku smo prav tako določili potek projekta, se dogovorili za vodenje dokumentacije in spremljanje izvajanja metode.

Veselimo se, da bo Osnovna šola Vič v mesecu marcu 2018 naslednja gostiteljica sodelujočih šol in organizacije EduLab.

Koordinator projekta, Robin Dewa in sodelujoča učiteljica Tina Kolar

ERASMUS+ WATCH delovno srečanje in strokovno usposabljanje na OŠ Vič ( 28-30.3.2019)

Od 28. marca do 30. marca je na OŠ Vič potekalo predzadnje delovno srečanje in  strokovno usposabljanje v okviru projekta Erasmus+WATCH.

Tokrat smo se lotili zadnje faze projekta pravljic, ko smo z učenci sodelujočih šol izvajali pravljice z lutkami. Pod vodstvom znanstvenega odbora projekta smo  izmenjali izkušnje  glede konkretne uporabe znanstvene  metode Delovne diskusije pri našem delu z otroci na področju pravljic, ki je pomagala  razviti veliko kreativnost učencev ,  poudarili pomen strokovne pomoči psihoterapevtov pri uporabi  te metode, zbrali primere dobrih praks v okviru projekta  za končni skupni produkt in se dogovorili za nacionalno predstavitev projekta Erasmus+WATCH za  javnost v drugi polovici maja v vseh sodelujočih državah, torej v  Italiji, Romuniji, Estoniji in Sloveniji.

Pod vodstvom naših učiteljic, so naše  učenke in učenci pripravili zelo prisrčen sprejem za sodelujoče v projektu, tuji gostje pa so poleg učenk in učencev pohvalili tudi trud našega vodstva in sodelujočega osebja v projektu. Obenem so udeleženci  imeli čudovito priložnost v lepem vremenu spoznati lepote naše Slovenije z ogledom Bleda in Pirana, nad katerima so bili navdušeni.

Naslednje in zaključno delovno srečanje in strokovno usposabljanje v okviru projekta Erasmus+ WATCH bo v začetku julija v italijanskem Ercolanu.

Kot zanimivost velja omeniti, da je bil v Romuniji naš skupni projekt Erasmus+WATCH prepoznan za enega najboljših Erasmus+ projektov, v katerem sodelujejo romunske šole, kar je obenem priznanje za trud vseh udeleženk in udeležencev našega skupnega projekta.

Obenem se je pri vseh sodelujočih šolah razvilo močno sodelovanje in prijateljstvo, tako da je že prisotna želja po nadaljevanju sodelovanja z novim  skupnim Erasmus+ projektom v prihodnje.

Robin Dewa, koordinator projekta za OŠ Vič

MEDNARODNO SREČANJE IN USPOSABLJANJE V OKVIRU ERASMUS+WATCH V CAMPINI, ROMUNIJA, OD 4-7.OKTOBRA, 2018

Od 4-7. oktobra sva se s psihoterapevtko Anjo Ibrčič v imenu OŠ Vič  udeležila mednarodnega srečanja in usposabljanja v okviru Erasmus+WATCH v Campini v Romuniji.

V okviru Erasmus+WATCH projekta sedaj prehajamo v tretjo fazo,  v kateri bodo učenci  s pomočjo Proppovih kart s pravljičnimi junaki, situacijami in akcijami na zabaven način ustvarjali svoje nove pravljice in jih zaigrali s pomočjo lastnih izdelanih lutk.

Novo usposabljanje je potrdilo medsebojno povezanost sodelujočih šol, učiteljev,  psihologov in psihoterapevtov k nadaljni praktični uporabi Metode delovne diskusije za pomoč učiteljem pri njihovem lažjem delu z učenci.

Robin Dewa, koordinator Erasmus+WATCH za OŠ VIČ

 

METODA DELOVNE DISKUSIJE KOT PRIMER DOBRE PRAKSE V OSNOVNIH ŠOLAH
V torek 28.maja je potekala javna predstavitev projekta Erasmus+WATCH z naslovom Metoda delovne diskusije kot primer dobre prakse v osnovnih šolah. Opisali smo glavne faze projekta, ki smo ga izvajali s partnerskimi šolami iz Italije, Romunije in Estonije ter partnersko nevladno organizacijo iz Italije ter naša opažanja in rezultate projekta ter smernice za naprej. Na javni predstavitvi so sodelovali tudi gostje koordinatorske šole projekta iz Ercolana v Italiji
Da je bil naš skupni projekt pomemben, priča dejstvo, da je  na tekmovanju projektov osnovnih in srednjih romunskih šol z naslovom Made For Europe,  naš skupni projekt Erasmus+WATCH osvojil prvo mesto.  Projekt je še posebej pohvalil eden izmed udeležencev našega dogodka, g. Marko Bešlič iz OŠ Franceta Bevka v Ljubljani.
Projekt Erasmus+WATCH traja do septembra 2019, zadnje mednarodno srečanje in izobraževanje predstavnic sodelujočih šol pa bo  julija v Ercolanu.
Hvala vsem sodelujočim v projektu Erasmus+ WATCH v imenu OŠ Vič.
Koordinator projekta za OŠ Vič: Robin Dewa

 

(Obiskano 421 krat, današnjih obiskov 1)